YouthStart viert 20e verjaardag in gezelschap van Hare Majesteit de Koningin

Gisteren vierde vzw YouthStart haar 20e verjaardag, en dat deed ze in hoog gezelschap: ook Hare Majesteit de Koningin, die al sinds jaren haar Hoge Bescherming verleent aan de organisatie, was van de partij. 

 

Om 16u bezocht Hare Majesteit het evenement YouthStart20, dat plaatsvond in BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Ze ontmoette er verschillende jongeren die een stand hadden in de Entrepreneurial Village. Hare Majesteit benadrukte haar steun voor de sociale economie en het belang van een inclusieve samenleving waarin alle jongeren kansen krijgen. De jongeren stelden haar hun project voor gerealiseerd dankzij de YouthStart-training. Deze training is bedoeld voor kanszoekende jongeren die soms het spoor wat bijster zijn in hun leven en de draad terug willen oppikken.

YouthStart Award

Na het bezoek van Hare Majesteit ging de avondceremonie van start, waar voor het eerst ook de YouthStart Award werd uitgereikt. De YouthStart Award wordt, op basis van een publieke stemming, overhandigd aan een persoon die zich het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor de activering van kanszoekende jongeren in België. Wie de YouthStart Award in ontvangst neemt, heeft fundamenteel bijgedragen of op een erg innovatieve wijze vormgegeven aan een inclusieve samenleving waarin kanszoekende jongeren met veel ondernemingszin positief richting kunnen geven aan hun leven. De genomineerden waren: Sihame el Kaouakibi van Let's Go Urban, Chris Van Lysebetten van Habbekrats, Frédéric Simonart en Matthieu Le Grelle van DUO for a JOB, Theo Vaes van ArmenTeKort en Julie Foulon en Ibrahim Ouassari van Molengeek. Uiteindelijk was het Theo Vaes van ArmenTeKort die de YouthStart Award in ontvangst mocht nemen.

"Bedankt iedereen! Ik wil jullie één ding zeggen: werk samen. Ik ben heel blij om hier te zijn, samen met YouthStart. We hebben vandaag een eerste stap gezet in de richting van een mooie samenwerking!"

NEET's

YouthStart bekommert zich om jongeren tussen 16 en 30 jaar die niet naar school gaan en niet werken (Not in Education, Employment or Training, kortweg NEET’s). YouthStart ondersteunt hen met behulp van een 8-daagse training die hen de basis leert van het ondernemerschap en hen tegelijkertijd terug zelfvertrouwen geeft om hun leven zelf in handen te nemen. Vandaag telt België 273.000 van deze NEET’s.* YouthStarts missie is om van alle NEET’s IEET’s te maken (In Employment, Education or Training).

“Je hebt in het leven maar één talent nodig: het talent om op zoek te gaan naar je droom én die ook daadwerkelijk te vinden en waar te maken. YouthStart helpt kanszoekende jongeren hun droom te ontdekken en ontwikkelt de nodige kennis, vaardigheden en attitudes om deze te kunnen realiseren”, verduidelijkt Bart De Bondt, YouthStarts directeur.


De impact van de YouthStart-training is indrukwekkend. Volgens een recente studie van de Vrije Universiteit Brussel, heeft YouthStart namelijk een ‘slaagpercentage’ van 81%: meer dan 8 op 10 jongeren die de training hebben gevolgd, nemen hun studies (terug) op, vinden werk of beginnen als zelfstandige.


“De massale aanwezigheid van kanszoekende jongeren, bedrijfsleiders en sociale partners op ons evenement bewijst het succes van YouthStart in de activering van jongeren,” besluit een tevreden Bart De Bondt.


* Bron: http://www.oecd.org/employment/Belgium-employment-helping-low-educated-young-people.pdf 

Contacteer ons
Tessa Delbeke Communicatieverantwoordelijke, YouthStart
Tessa Delbeke Communicatieverantwoordelijke, YouthStart
Over YouthStart

YouthStart is een non-profit organisatie die kanszoekende jongeren kansen geeft om ondernemerszin te ontwikkelen en hun ambities waar te maken. YouthStart gelooft er namelijk in dat ondernemende vaardigheden en attitudes noodzakelijke bouwstenen zijn voor welvaart en welzijn in de maatschappij. Daarom heeft de vzw een 8-daagse training ontwikkeld voor deze kanszoekende jongeren opdat ze opnieuw richting zouden kunnen geven aan hun leven en een bijdrage zouden kunnen leveren aan de huidige samenleving. Al meer dan 7.500 jongeren vonden de weg naar YouthStart. De vzw bestaat dit jaar 20 jaar en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Mathilde.